Wat kun je met een drukveer?

W

Een drukveer is een buigzaam, elastisch, spiraalvormig voorwerp waarin mechanische of potentiële​ energie kan worden opgeslagen door het onder druk zetten van de veer. Proportioneel oefent een veer een kracht uit die omgekeerd evenredig is met de druk die erop wordt uitgeoefend. Drukveren hebben talloze toepassingen in de industrie en zijn vaak essentieel voor het functioneren van mechanische toestellen of gebruiksvoorwerpen.

Toepassingen van drukveren

Drukveren hebben een breed bereik aan toepassingen. Een veer dient vaak ter bescherming van een ander mechanisme, maar ook als hulpmechanisme of als een soort hefboom om extra kracht te zetten op een intelligente wijze. Uiteraard is een van de meest bekende toepassingen van een drukveer die van het kleine springveertje in een balpen. Andere bekende toepassingen zijn de klepjes in dashboard- en andere kastjes, de drukveer in perforators, het veertje onder batterijcontactjes, drukknoppen van toiletten, anti-knik beschermers bij rubberslangen, de krachtige veren in de springplank in gymzalen, in veiligheidskleppen, in industriële en garagepoorten en in allerlei toepassingen in machines van diverse aard. Als totaalleverancier maakt De spiraal de drukveer vanaf de tekentafel op maat, precies zoals u ze nodig heeft. De firma levert diverse soorten veren aan heel wat vooraanstaande bedrijven en tevreden klanten in de machinebouw, agrotechniek, luchtvaart, fijnmechanica, verlichtingstechniek, klimaattechniek, fietsindustrie en medische apparatuur.

De Spiraal

Verenfabriek De Spiraal is een Nederlands bedrijf dat gespecialiseerd is in de productie van technische en industriële​ drukveren die – voornamelijk – worden gemaakt uit draad en bandstaal. Het bedrijf is gevestigd in Haaksbergen – samen met zusterbedrijf Tribelt dat transportbanden vervaardigd. Hier worden al 70 jaar drukveren op speciale CNC wikkelmachines vervaardigt. Bij De Spiraal staat de mens centraal, zowel in de productie als bij het zaken doen. Het bedrijf denkt graag mee met de klanten en zoekt – waar nodig – een specifieke oplossing per klant. Er worden prototypes vervaardigd, advies gegeven, maatwerk geleverd en service verleent. De Spiraal investeert graag in haar klanten en stelt de materiaalkennis hiervoor bereid. Het kan hiertoe een NEN-EN-15800:2009 en een ISO 9001:2015 kwaliteitscertificaat voorleggen. De Spiraal vervaardigt verder nog onder meer bladveren, borgveren, veerringen, draadveren en trekveren.